m a ® k u s b l o g

m a ® k u s b l o g

Skidåkning, resor, jobb och allt annat också...


Klosters är inte Zermatt

SkidåkningSkapad av M a r k u s mån, mars 04, 2013 14:26:09

Efter att man varit bortskämd under året i Kanada med mycket bra skidåkning så var resan till Chamonix förra året trevlig men kort. I år var det tillbaka till Schweiz, min favorit destination, men efter ett flertal besök till framförallt Zermatt lyckades dock inte Klosters imponera. Liten trevlig by, bra väder, men för litet system med rätt oavancerad åkning, hyfsad tillgång till bra off-piste, men på det stora hela lite av en flopp. Kan egentligen inte se någon anledning till varför man igen skulle välja Klosters när det finns så mycket bättre destinationer inom nära räckhåll.

Dock så finns det ju vissa fördelar med lite lugnare åkning, vilket jag blev påmind av från en kollega i Kanada för ett par dagar sen. Han mindes tillbaka när jag ramlade ner för Couloir Extreme i Whistler Blackcomb, med en lutning på 52 grader på toppen, kanske börjar man bli för gammal och bör hålla sig till platser som Klosters?

 • Kommentarer(1)//www.lindflake.se/#post222

Tillbaka till Franska Alperna

SkidåkningSkapad av M a r k u s mån, januari 30, 2012 11:34:49

Förra veckan spenderades i Chamonix, det var första gången på rätt många år jag besökte dom Franska Alperna, detta då Schweiz dom senaste åren varit svårslaget. Det var också första gången jag var i Chamonix, denna mytomspunna ort levde på många sätt upp till dom väldigt höga förväntningar som byggdes upp veckorna innan avresa.

Chamonix består av fyra olika områden, Les Grands Montets, Brevent-Flégère, Le Tour och Les Houches, du har också nära till åkning i Courmayour Italien och Schweiz Verbier.

Systemet närmast Chamonix centrum är Brevant, här spenderades vi mest tid, här hittade vi också den bästa åkningen och det bästa vädret, förmiddagen dag fyra är en utav dom bästa skiddagarna jag upplevt.

Les Houches, ligger på lite lägre höjd, helt okej åkning, lite lättare, men trevliga långa backar, perfekta för carving, här spenderde vi första dagen, detta då det var det enda som var öppet. På grund av att det kom runt en meter snö under natten till första skiddagen, så var dom delarna och Chamonix systmet på lite högre höjder stängda, men öppnade efter lunch när man hade sprängt klart.

Le Tour och Grands Montets erbjöd också bra åkning, men det var lite drygt att ta sig till dom delarna, runt en halvtimme på skidbuss, som gick efter en väldigt Fransk tidtabell.

På det hela taget en grym vecka med mycket bra skidåkning, vädret och framför allt sikten lämnade en del att önska.


 • Kommentarer(1)//www.lindflake.se/#post220

Whister i April

SkidåkningSkapad av M a r k u s mån, april 25, 2011 17:32:09

Årets första besök i Whistler var inte tråkigt, med två dagar bra pist åkning, det som saknades var pudersnö. Tur då att det andra besöket bjöd på desto mer av den varan! Med lite tur så blir det även ett tredje besök, måste få lite mer skidåkning innan säsongen är slut.

 • Kommentarer(2)//www.lindflake.se/#post214

Det snöar i Zermatt!

SkidåkningSkapad av M a r k u s tor, mars 17, 2011 15:39:54

Två dagar sol och sen två dagar snö, mycket snö, en halv meter på bara några timmar. Så resultatet av fyra korta dagar i Zermatt blev två dagars pist-nötande med bra väder en dag med galet mycket lössnö samt en sista dag som var mindre bra, detta då stora delar av systemet var stängt. Varierade förhållande ger varierad åkning, väldigt bra för tekniken, knädjup puder, bra för själen. • Kommentarer(0)//www.lindflake.se/#post213

Whistler Blackcomb och Sun Peaks

SkidåkningSkapad av M a r k u s sön, februari 27, 2011 20:31:00
En av anledningar till att bo i Kanada, är närheten till bra skidåkning. Tyvärr så bor jag på fel kust, som tur är så spenderas en hel del tid på rätt kust, dom senaste två veckorna har jag varit i både Kamloops och i Vancouver, British Colombia.

Kamloops, även om det är ett litet ställe så har det närhet till bra skidåkning i form av Sun Peaks, till storleken kan man väl jämföra det med Åre, dock med åkning på betydligt högre höjd. Denna gång hade vi även tur med vädret, eller ja tur, det kom en rejäl dump snö natten till Tisdagen, så vi tog ledigt, detta dock efter att ha jobbat hela helgen. Väldigt trevlig off pist åkning, detta utan någon större insatts i form av klättring eller annan form av släpande med skidor på ryggen. Det mesta av åkningen i skogsområden, inte min favoritåkning, dock väldigt mycket utrymme mellan träden.

Igår lördag efter ungefär 1,5 timmes bilfärd från Vancouver fick jag äntligen för första gången uppleva Whistler Blackcomb. Denna smått mytomspunna ort är känd för att leverera duktigt med snö och puderåkning på högsta nivå, vill du åka väl preppad pist är detta inget för dig. Tyvärr så hade det inte snöat på ett bra tag, så att hitta bra snö krävde lite letande. Min guide för dagen, Jon, en kollega på BCLC, har jobbar som bergsguide i Whistler området och är en väldigt kompetent skidåkare. Efter några mindre lyckade nedfarter hittade vi en hel del bra åkning, dock så känns det som om Whistler har mer att leverera. Förutom ett mindre missöde i slutet på dagen där jag bokstavligt talat "ramlade av berget" så var det ett lyckat första, och absolut inte det sista besöket till denna ort som jag nu äntligen kan säga att jag har besökt.

Missödet då, nja, i slutet på dagen, efter en dag av letande efter bra snö, förslog Jon att vi skulle testa "the cool wall", att ta sig dit var lite knöligt. På grund av lite dålig kommunikation, missförstånd, så trodde jag att vi var två och inte ett dolt insteg, innan vi var framme vid denna backe/vägg. Istället för att stanna vid insteget, och bedöma linjen, något du alltid bör göra, dock viktigare när man ska ge sig på något med denna lutningen. Så droppade jag ut, med förhoppningen av att se ett drop på någon meter, istället föll jag fritt fall betydligt längre än så, när jag väl landade så tappade jag en skida, då var det mer eller mindre över. Lutningen på backen och gravitationen tog mig till botten av backen på ett ganska obekvämt sätt, dock inga brutna ben. Och tur är väl det, jag ska ju till Schweiz om två veckor! • Kommentarer(2)//www.lindflake.se/#post211

Zermatt äger igen!

SkidåkningSkapad av M a r k u s lör, februari 27, 2010 11:19:20
Efter Courmayeur förra månaden så var det dags för lite riktigt skidåkning i Zermatt/Cervina! Som vanligt så vinner Schweiz sidan på bättre allt, men Italien sidan har fortfarande grym skidåkning och lite mer avancerad åkning. Grymt väder, grym snö och ett par rejäla krascher, dock utan allvarliga skador. Hjälm har sedan länge varit det men nu är även ryggplatta obligatorisk säkerhetsutrsutning!

 • Kommentarer(0)//www.lindflake.se/#post204

Italien, England och en 60 års fest

SkidåkningSkapad av M a r k u s tis, februari 02, 2010 09:03:00

Senaste veckorna har varit omväxlande och innehållit bland annat skidåkning i Italien, mässa i London och 60 års fest i Anneberg.

Pappa 60 år!
I lördags var det fest i Anneberg, Pappa fyllde 60år, öppet hus och öppen bar resulterade i en fest med bra drag och mycket folk!

Italien
Närmre bestämt Courmayeur är ett ganska lite system, men lågsäsong blandat med nästan perfekt förhållande resulterade i en del riktigt bra skidåkning. Bra uppvärmning inför Schweiz och Zermatt nästa månad!

England
Närmare bestämt London och Earls Court är platsen där den årliga mässan ICE äger rum, mycket jobb och en del fest.

 • Kommentarer(1)//www.lindflake.se/#post203

Saas Fee eller kanske Så Fel?

SkidåkningSkapad av M a ® k u s sön, februari 08, 2009 17:02:00

Schweiz har gång på gång levererat gällande bra skidåkning, första gången jag var där 2007 i Verbier ställde jag mig frågan varför jag spenderat så mycket tid i Frankrike. Året efter 2008 var det Zermatt som gällde, om möjligt ännu bättre än Verbier, både gällande skidsystemet och orten. 

Så när vi i år drog till Sass Fee var jag säker på att Schweiz återigen skulle leverera. Men tyvärr måste jag säga njä, Sass Fee var inte dåligt, men jämfört med andra orter i detta ostens och klockornas land så var det mer eller mindre en flopp. Lite system, vilket isig inte behöver vara en katastrof, men problemet här var att det var dåligt planerat och på sina ställen löjligt långa transport-sträckor. 

Två höjdpunkter värda ett nämna:

1.Efter en natt av snöstorm och en halvdag med riktigt dåligt väder, la sig vinden och en del liftar öppnades, detta resulterade i tre åk bestående av hård pist med 30-40cm snö ovanpå. Att titta ner mot skidorna utan att se någon del av dom, inte heller av pjäxor eller någon del av benen under knäna, istället bara en kittlande våg av snö, GRYMT!

2.Efter mycket letandes hittade vi en välpistad röd backe perfekt för carving a lá storslalom, fick här fem åk under iaf två timmar som bara dom gjorde att hela resan adrenalin kvot fylldes upp. 

Summering: Alperna äger, väl där är det Schweiz som gäller mer exakt Zermatt! 
 • Kommentarer(2)//www.lindflake.se/#post180

Zermatt och Cervinia

SkidåkningSkapad av Markus Lind tis, februari 12, 2008 19:13:14
Vad ska man säga, jag finner det svårt att med ord beskriva förra veckan, fantastiskt, nirvana, livets mening är några ord som kanske ger en hyfsad bild. Resan till Zermatt började dock rätt tungt, efter en försenade flight till Geneve väntade en tre timmar lång transfer till Zermatt, eller ja så nära man kommer, sista 20 minuter avklarades med tåg. Detta eftersom inga bilar är tillåtna att köra i byn, det enda som susar runt är en jäkla massa ganska fula elbilar. Zermatt som ligger i Schweiz gränsar till Italienska Cervinia, detta resulterar i ett stort system med grymt mycket bra åkning. Vädret var löjligt bra, en sådan vecka men hör andra prata om men aldrig upplever själv, strålande sol första dagen, sen snöstorm andra vilket resulterade i en massa snö som gick bra ihop med strålande sol alla resterande dagar. Bland den bästa skidåkning jag någonsin upplevt!

Matterhorn!
Blog ImageVilar lite...
Blog ImageSchysst utsikt från vår balkong
Blog ImageFavorit i repris
Blog ImageRobban, reda att droppa ut
Blog Image
Farlig nerfart
Blog ImageAfterski!
Blog ImageSo true!
Blog ImageRikard väntar på tåget..
Blog ImageGrabbarna chillar på balkongen
Blog ImageClose-up på Mackan
Blog Image

 • Kommentarer(6)//www.lindflake.se/#post116

Mackan bloggar från Verbier

SkidåkningSkapad av Markus Lind lör, mars 31, 2007 12:46:35
Veckan i Verbier har varit sagolik, klarblå himmel, vindstilla och lagom temperatur. Pisterna håller extremt hög klass och liftköerna är non-existent. Tack vare att jag redan har haft några skiddagar så kändes benen inte alls lika slitna som dom brukar göra efter dom första dagarna. Även skidorna känns mer rätt nu efter lite åkning på "riktigt" underlag, biter ifrån som fan när man trycker in knäet. Hade två rejäla krasher första dagen just p.g.a att jag inte respekterade skidorna tillräckligt.

Kan efter en vecka i Schweiz konstatera följande:

Ryktet att det är dyrt i Verbier stämmer inte.
Liftsystem och hotell-standard fullkommligt krossar Franska Alperna.
Kvalitén på snittåkaren är bättre i Schweiz än Frankrike, som vanligt dock så dominerar Skandinaverna i backarna.
Alldeles för många åker på sladd trots att dom har carving lagg fästa på pjäxorna.
Helrör går att beställa även i Verbier.
Prada is the shit! NOT!
Öl är godast före, under och efter skidåkningen.

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

 • Kommentarer(0)//www.lindflake.se/#post78
Nästa »