m a ® k u s b l o g

m a ® k u s b l o g

Skidåkning, resor, jobb och allt annat också...


Klosters är inte Zermatt

SkidåkningSkapad av M a r k u s mån, mars 04, 2013 14:26:09

Efter att man varit bortskämd under året i Kanada med mycket bra skidåkning så var resan till Chamonix förra året trevlig men kort. I år var det tillbaka till Schweiz, min favorit destination, men efter ett flertal besök till framförallt Zermatt lyckades dock inte Klosters imponera. Liten trevlig by, bra väder, men för litet system med rätt oavancerad åkning, hyfsad tillgång till bra off-piste, men på det stora hela lite av en flopp. Kan egentligen inte se någon anledning till varför man igen skulle välja Klosters när det finns så mycket bättre destinationer inom nära räckhåll.

Dock så finns det ju vissa fördelar med lite lugnare åkning, vilket jag blev påmind av från en kollega i Kanada för ett par dagar sen. Han mindes tillbaka när jag ramlade ner för Couloir Extreme i Whistler Blackcomb, med en lutning på 52 grader på toppen, kanske börjar man bli för gammal och bör hålla sig till platser som Klosters?

 • Kommentarer(1)//www.lindflake.se/#post222

Altruistiskt

Varje dagSkapad av M a r k u s ons, juni 13, 2012 10:44:08

Onsdag, 10:15, varför kan inte denna dagen ta slut lite snabbare, flyger till London ikväll för två dagar jobb, sen en veckas semester i Frankrike med bättre väder, god mat och bästa sällskapet.

Jag har skaffat hund, Apollo är nu 3 månader, men betydliget yngre på bilden, biter i allt, älskar vatten och långa simturer.

Sen har man fyllt år igen, lite speciellt att fylla 30, men jag gjorde ingen stor grej av det, ingen jättefest eller så, lugnt och stilla, men kul att man nu officiellt anses som vuxen.

Förra helgen var Mor och Far var på besök i huvudstaden, det var perfekt väder för en båttur och dagsutflykt till Djurgården och Vasa-museet.

Tills sist, jag lärde mig ett nytt ord idag. Kärlek kännetecknas av en vilja att ge villkorslöst till någon, det vill säga att bete sig altruistiskt.

 • Kommentarer(2)//www.lindflake.se/#post221

Tillbaka till Franska Alperna

SkidåkningSkapad av M a r k u s mån, januari 30, 2012 11:34:49

Förra veckan spenderades i Chamonix, det var första gången på rätt många år jag besökte dom Franska Alperna, detta då Schweiz dom senaste åren varit svårslaget. Det var också första gången jag var i Chamonix, denna mytomspunna ort levde på många sätt upp till dom väldigt höga förväntningar som byggdes upp veckorna innan avresa.

Chamonix består av fyra olika områden, Les Grands Montets, Brevent-Flégère, Le Tour och Les Houches, du har också nära till åkning i Courmayour Italien och Schweiz Verbier.

Systemet närmast Chamonix centrum är Brevant, här spenderades vi mest tid, här hittade vi också den bästa åkningen och det bästa vädret, förmiddagen dag fyra är en utav dom bästa skiddagarna jag upplevt.

Les Houches, ligger på lite lägre höjd, helt okej åkning, lite lättare, men trevliga långa backar, perfekta för carving, här spenderde vi första dagen, detta då det var det enda som var öppet. På grund av att det kom runt en meter snö under natten till första skiddagen, så var dom delarna och Chamonix systmet på lite högre höjder stängda, men öppnade efter lunch när man hade sprängt klart.

Le Tour och Grands Montets erbjöd också bra åkning, men det var lite drygt att ta sig till dom delarna, runt en halvtimme på skidbuss, som gick efter en väldigt Fransk tidtabell.

På det hela taget en grym vecka med mycket bra skidåkning, vädret och framför allt sikten lämnade en del att önska.


 • Kommentarer(1)//www.lindflake.se/#post220

Tillbaka i Huvudstaden

Varje dagSkapad av M a r k u s tis, november 29, 2011 15:43:23

Andra veckan tillbaka i Stockholm, börjar så smått få ordning på det praktiska med både boende och jobb, känns mer än bra, känns fantastiskt!

Gällande lägenheten så tog det lite mer tid än väntat, både gällande möbler jag beställt samt att få det jag skeppade tillbaka från Kanada levererat. UPS ställde sig tveksam till om jag verkligen bott i Kanada och ville därför ha en massa dyra tullavgifter, men efter någon timme i telefon med tullverket så löste det sig.

Att möblerna jag beställt passade så pass bra som de gjorde, både gällande storlek och färgval var nog mer tur än skicklighet. Tack vare mina vänners hjälp så fick jag både hjälp med att montera, samt lite färdtjänst till och från IKEA.

Det som är kvar är lite småsaker, lite mattor, lite plock till köket, funderar även på att måla om golvet, men känner jag mig själv, så kommer det nog ta ett tag att komma i mål med den uppgiften.

Att hitta datum för inflyttningsfesten visar sig lite svårare än väntat, lite för mycket andra fester samt julaktiviteter, kanske blir det nyår, kanske lite senare i januari.

Växjö på Fredag, London nästa vecka, Canada i början och Chamonix slutet av januari, men satan i gatan vad gott att vara hemma!

Tack till Kjellander för transport till IKEA samt till Henke och Sara för montering, bärhjälp och smakråd och till Föräldrarna så klart, som alltid ställer upp!


 • Kommentarer(2)//www.lindflake.se/#post219

Linbana, Grouse Mountain, BC

YoutubeSkapad av M a r k u s lör, november 05, 2011 22:09:22


 • Kommentarer(0)//www.lindflake.se/#post218

Ny adress Stockholm!

Varje dagSkapad av M a r k u s fre, oktober 28, 2011 18:47:28

Efter att ha bott i Kanada i ungefär ett år så är det det snart dags att flytta tillbaka till Sverige och Stockholm. När jag tog beslutet att jobba utomlands så hade jag inte någon direkt plan för hur länge jag skulle vara borta, men jag visste att jag skulle stanna minst ett år, utöver det så är det svårt att planera sådana beslut. Att min nästa adress skulle bli Stockholm var ett enkelt beslut, att det sen blev Vasastan och inte Kungsholmen var en ren slump, ny adress blir St Eriksgatan 120.

Arbetsgivaren förblir den samma i Stockholm, men arbetsuppgifterna är uppdaterade, detta en viktig variabel i mitt beslut att flytta. Dessutom så har jag saknat mina bästa vänner och min familj i Sverige, något jag visste jag skulle göra, men underskattade kanske hur mycket.

Hur summerar man då ett år i Montreal? Kanske som en fantastisk erfarenhet både jobbmässigt och privat, men självklart inte helt utan motgångar.

Att resa och besöka länder och städer, skiljer sig så klart markant från att vara permanent boende. Många man pratar med har uppfattningen att Kanada har många likheter med Sverige, en uppfattningen som jag till viss del står bakom. Men bland dom första sakerna som slog mig när jag flyttade var hur små skillnader kan få stora konsekvenser. Jag har aldrig tidigare varit mer stolt över att vara Svensk som under den tiden jag bott i Kanada, en insikt som jag hoppas inte ska klinga av för fort när jag nu återvänder till Sverige, världens bästa land!

Jag kommer självfallet sakna vissa aspekter med mitt boende i Kanada, såsom:

- Mina Kanadensiska vänner och kollegor.
- Att kunna kombinera jobb med skidåkning i Whister, Blackcombs och Sun Peaks.
- Rökt kött från Schwarz och jumbo räkor från Versus.

Kommer absolut INTE på något sätt sakna:

- Minus 40 grader och metervis med snö varje dag hela vinter när man traskar till jobbet.
- Kanadensiska tullen eller USA tullen för den delen.
- Dyr och dålig Internet-uppkoppling via kabel-tv.
- Montreal flygplats samt flängande fram och tillbaka över Atlanten.
- Flyg med Dash 8 plan mellan Montreal - Moncton och Vancouver - Kamloops.
- Franskan, naturligtvis mitt fel att jag inte kan franska, kommer ändå inte sakna den.
- Bristen på Göteborgs Rapé, Polly och nya kollektionen av Stenströms skjortor.

Skämt åsido! Listan över saker jag inte kommer sakna är på det stora hela egentligen oviktig, det har varit ett händelserikt år och en grym erfarenhet.

Vad mer finns det att säga, mobilnummer är samma som jag alltid haft, inflyttningsfest på St Eriksgatan blir någon gång i början på December, alla är välkomna!

 • Kommentarer(3)//www.lindflake.se/#post217

Lite flyg och lite bil i USA

USA 2011Skapad av M a r k u s tis, juli 26, 2011 00:27:14

När Per för några månader sen sa att han funderade på att komma över Atlanten på ett besök i Montreal så trodde jag ärligt talat inte att han menade allvar. Men så för någon månad sen så ringde han och berättade att flyg var bokat och att han skulle stanna i två veckor, mitt förslag var genast att vi inte skulle boka alla flyg på en gång utan istället börja i Montreal för att sedan planera resan allt eftersom.

Så efter att han smakat på hur det känns att förflytta sig sex timmar i tidsskillnad dök Per upp i Montreal, väldigt trött, men efter några dagar så var han med i matchen igen.

Resan började som sagt i Montreal, några dagars sightseeing, behövs inte så mycket mer i denna stad, som enligt Per är lika stor som Jönköping.

Efter en diskussion över några öl så bestämde vi att New York skulle bli vår nästa destination, tre intensiva dagar följde, där dom flesta kända sevärdheterna checkades av och fotograferades i denna fantastiska storstad.

Nästa resmål diskuterades inte över öl utan över Jägerbombs, consensus blev att vi skippade Miami och istället skulle ta nästa plan till Vegas.

Gällande Vegas finns det mycket att berätta, men som dom säger, det som händer i Vegas, stannar i Vegas.

Istället för att flyga till, så bestämde vi oss för att ta en roadtrip, via Los Angeles till San Francisco. När vi började denna resa hade vi ingen GPS, som stolta Anneberg:are trodde vi att vi utan problem kunde navigera oss i Los Angeles, detta visade sig dock felaktigt, varpå en GPS införskaffades. Sist jag var i LA så gillade jag inte riktigt stan, men med en ner-cabbad kärra och GPS så visade sig denna gång att denna galet stora stad har mycket att erbjuda.

När vi var klara med LA så drog vi vidare till San Francisco, via Highway one landade vi i San Francisco några minuter innan hyrbilen skulle vara tillbaka.

I San Francisco mötte vi upp med bekanta, återigen så checkades alla sevärdheter av i rask takt.

Idag är det Måndag, tillbaks på jobbet i Montreal, Per är på väg hem till Eksjö. Det är lite kliché, men det är ett faktum att det är svårt att uppskatta saker när dom händer. Så efter resan blickar jag tillbaka och inser vilket äventyr det faktiskt varit, att sen få göra denna galna tripp med en utav min allra bästa vänner är ett privilegium.

Så mycket helt galna incidenter, fester och upplevelser, kan inte komma på någon bättre summering än, FANTASTISKT!

 • Kommentarer(3)//www.lindflake.se/#post216

Whister i Maj och lite annat

Varje dagSkapad av M a r k u s tor, juni 02, 2011 18:54:48
Så har då sommaren kommit till Montreal, känns som om vädret skiftade från Minus 20 till plus 30 över en natt. Vet ärligt talat inte vad jag fördrar, vad som är tydligt är dock att jag saknar sommaren i Stockholm.

Kom precis tillbaka från ett besök i Whistler via Kamloops och Vancouver, jobbmässigt en mindre lyckad resa, men alltid trevlig med skidåkning i slutet av Maj. Sådär förhållande gällande skidåkningen, lite utmanande med en del gräsfläckar när man kom lite för långt ner i dalen.

Ser fram emot spendera Midsommar på Sveriges baksida, efter firande blir det Anneberg i några dagar, sen Stockholm innan tillbaka till Kanada.

Innan Sverige blir det London, men bara en dag, tur att jag numera har en iPad att fördriva tiden med över Atlanten.

Var i Moncton för några veckor sen, i hotell lobbyn sprang jag på Oden, den största Great Dane jag någonsin sett.

Tillägg: Självklart så menar jag Göteborg när jag skriver Sveriges baksida, Stockholm är och förblir för alltid Sveriges Framsida!


 • Kommentarer(0)//www.lindflake.se/#post215

Whister i April

SkidåkningSkapad av M a r k u s mån, april 25, 2011 17:32:09

Årets första besök i Whistler var inte tråkigt, med två dagar bra pist åkning, det som saknades var pudersnö. Tur då att det andra besöket bjöd på desto mer av den varan! Med lite tur så blir det även ett tredje besök, måste få lite mer skidåkning innan säsongen är slut.

 • Kommentarer(2)//www.lindflake.se/#post214

Det snöar i Zermatt!

SkidåkningSkapad av M a r k u s tor, mars 17, 2011 15:39:54

Två dagar sol och sen två dagar snö, mycket snö, en halv meter på bara några timmar. Så resultatet av fyra korta dagar i Zermatt blev två dagars pist-nötande med bra väder en dag med galet mycket lössnö samt en sista dag som var mindre bra, detta då stora delar av systemet var stängt. Varierade förhållande ger varierad åkning, väldigt bra för tekniken, knädjup puder, bra för själen. • Kommentarer(0)//www.lindflake.se/#post213
Nästa »